Prototipi üretilen yeni yonga seti ile 160 Gigabitlik verinin taşınması sadece 1 saniye zaman alıyor.
IBM önceki gün yaptığı açıklamada, ürettiği yeni optik yonga setini duyurdu. Bunda ne var diyebilirsiniz. Ama bu set saniyede 160 Gigabit'lik veri transferini mümkün kılıyor. Bunun anlamı da HD formatındaki videoların bir saniyede aktarılabilecek olması gerçeğini taşıyor.
Prototip olarak üretilen donanıma "optik alıcı-verici" (optical transceiver) deniliyor. Perşembe günü California'da düzenlenecek olan konferansta tanıtımı yapılacak olan sistemde yonga seti, günümüzün bilgisayar bileşenlerine oranla 8 kat daha hızlı çalışıyor.
Ne farkı var?
Veriler ışık darbeleri yardımıyla plastik tüplerden geçiriliyor. Günümüz teknolojisinde ise bu işlem elektronların bakır kablolardan geçmesiyle sağlanıyordu. Böylece şu an için bize inanılmaz gelen hızlara ulaşmak da mümkün kılınıyor.
Dahası da var. Şimdikine oranla sekiz kat daha hızlı olmasına rağmen, çok daha düşük enerji tüketimi ve daha az ısınma da sağlanmış durumda.
Ne zaman kullanacağız?
Bakır kabloların tamamen kalkması şu aşamada imkansız olarak görülüyor. Bu nedenle yeni kart mimarileri üretmek için IBM'nin donanım üreticileriyle ortak çalışmaya başlaması gerekiyor. Böylelikle hem ufak düzenlemelere gidilip son kullanıcıların maksimum derecede faydalanabileceği ürünler ortaya çıkacak, hem de ihtiyaçlar doğru bir şekilde belirlenebilecek.
IBM bu teknolojinin şimdi de üretilip satılabileceğini söylüyor. Ancak fiyatların 500-600$ seviyelerinde olacağını da hemen ekliyor. Fiyatların aşağı çekilmesi ve az önce bahsettiğimiz sürecin işleyip sistemlerin evlerimize kadar ulaşması için öngörülen süre ise 4 veya 5 yıl.
Detaylar için IBM'nin duyurusuna göz atabilirsiniz.